2023 yılı silah ruhsat harçlarına gelen astronomik zam ve devlete yansıyacak olası zararları.

07 Ocak 2023

silah ruhsat harç ücreti

2023 yılına girdiğimizin ilk haftası, artık otomatiğe bağlanmış olarak her yıl başında olduğu gibi vergiler ve harçlara yüksek oranlarda zamlar yapılıyor.

Ülkenin neredeyse tamamının asgari ücret üzerinden hesaplanan maaşları, daha cüzdanlara giremeden eridi.

Basit olarak, asgari ücret aylık olarak hesaplanırken, olmazsa olmaz en ucuz gıda ürünü, bir kişiye 1 ay yetecek kadar alışveriş sepetine konuyor. Bu sepetin içerisine sadece gıda değil, kira, eğitim, sağlık, ısınma, ulaşım, eğlence, iletişim gibi bir çok kategoriden mal ve hizmetler de giriyor. Sepetin içine 1 kişiye bir ay yetecek ihtiyaç dahilindeki ürün ve hizmetler için belli bir ağırlık oranı belirleniyor. İşte bu ağırlık oranı, TÜİK'in asgari ücret belirlenirken resmi olarak baz alınan TEFE, TÜFE oranlarını belirleyen etken oluyor.

TÜİK, TEFE ve TÜFE oranlarını hesaplarken sepetin içindeki en fazla maliyet tutan ürün yada hizmetin ağırlığını düşürüyor. Buna örnek olarak Alkol, Tütün, Tatil, seyahat gibi ürün ve hizmetlerin ağırlığını düşürürken, aslında pahalı olan ama devletin desteklediği ve sübvanse ettiği için sepete fazla maliyet getirmeyen sağlık gibi ihtiyaçların yanında, yüksek rekabet potansiyeli yüzünden çok zamlanamayan ve minimum kar oranlarında satılan perakende ürün ve hizmetlerin ağırlıklarını artırıyor.

Ancak, TEFE ve TÜFE oranlarını düşük tutabilmek adına, devlet eliyle sunulan ürün ve hizmetler ile özel sektöre verilen teşvik, yardım gibi nakdi giderler karşılanmak için vergilere abanılıyor. Ekonominin iyi yönetilmemesinin, gereksiz harcamalarının cefasını ise hayatın her adımında, her hangi bir şekilde vergi veren halk çekiyor.

Sayıları milyonları bulan denetimsiz mülteciler ile birlikte, suç çetelerinin ve kartellerinin yönetim üssüne dönme tehlikesi.

Yemek içmek dışında TÜİK'in tüm ağırlığıyla sepete eklemesi gereken, dolayısıyla hali hazırda Türkiye'nin tüm kesimlerini tehdit eden güvenlik sorunu sürekli göz ardı ediliyor.

Ülkenin Jeopolitik yapısının olumsuza doğru gitmesiyle birlikte, halkın büyük bir kesimi kendi güvenliğini sağlamak için yoğun olarak silah edinme çabasında. Ancak, 2023'e girerken silah ruhsat harçları ve silah sahiplerinin mağduriyeti. başlıklı yazımızda değindiğimiz gibi silah ruhsatlarına yapılan astronomik zamlar sonrasında, 2023 yılından itibaren Türkiye'de ruhsatsız silaha hücum yaşayacağız.

Ruhsatsız şekilde piyasa sürülen silahlara talep patlaması yaşatacak harç bedellerine yapılan zamlar bir an önce geri çekilerek, yukarıda atıfta bulunduğumuz makalede ana hatları ile gösterilen doğrultuda yeni bir düzenleme yapılmalıdır.

Geçmiş senelerde de zaten hali hazırda yüksek harçları ödeyemediği için insanlar silahlarını yok pahasına devir ediyordu yada devlete ücretsiz olarak geri iade ediyordu. 2023 yılında ise bu tutarlar hiç ödenemeyecek şekilde zamlanınca, bu zamana kadar hala dayanabilmiş insanların elindeki ruhsatlı silahlar, büyük oranda ruhsatsız silahlar ile yer değiştirecek. Devlet kendi bindiği dalı kesmiş olacak.

Saygı ve sevgilerimizle. Silahalsat.com


Facebookta Paylaş Tweetle