Bitcoinleriniz yada diğer kripto paralarınız uçabilir

11 Nisan 2019
...

Kripto para, Bitcoin ve diğer Dijital para birimlerinde dolandırıcılık tehlikesi.!

Sanal para birimlerinin hızla değer kazanmasıyla birlikte tüm dünyayı saran bir dijital para çılgınlığı başladı.

Bitcoin, Litecoin, Etherium gibi ilk ortaya çıkan ve en çok kullanılan dijital paralar spekülatif faaliyetlerle sürekli olarak şişirilmekte ve daha çok alıcının bu paralara yönlenmesi istenmektedir.

Bir çok ülke ve bankalar sanal parayı kabul etmekte yada altyapı hazırlığı yapmaktadır. Görünürde dünya sanki, dijital paraya doğru gidiyormuş! hissi verilmektedir.

Ancak taşın altına bakıldığında bunun hiç de sanıldığı kadar basit olmadığı görülmektedir.

Tüm dünyada ekonomi ve kalkınma faaliyetleri toplanan vergilere bağımlıdır. Bazı devlet kurumlarının yada bankaların yapmış olduğu geleceğe dönük planlarda Sanal Paradan nasıl vergi alınacağına ve bu parayı nasıl takip edeceklerine dair hiç bir mantıklı açıklama yok.

Bu sebeplerden dolayı Sanal Paralar, uzun bir süre kişiler yada özel ticari ağlar arasında gayri resmi olarak dolaşımına devam edecek görünüyor.

Sanal paralar için kurulmuş borsalar üzerinde o kadar çok ve farklı sayıda farklı Sanal para ortaya çıktı ki, bu paralara yatırım yapmak isteyen insanlar, hangi parayı satın alacaklarını şaşırdılar.

Sanal paradaki büyük çeşitlilik, sahtekarlıkların ve dolandırıcılığın kapılarını ardına kadar açmıştır. öyle ki insanlar artık sadece en çok reklamı yapılan, fısıltı gazetesi haberleriyle en çok şişirilen paralara yönelmeye başladılar. Kolay yoldan çok para kazanmayı düşünen milyonlarca kişi, aslında kendilerinin, büyük bir tezgahın içinde olduklarının farkında bile değiller.

Şimdilik Sanal Paraya yatırım yapan insanlar kazandıklarını çeşitli kuruluşlar aracılığı ile komisyon karşılığında gerçek paraya çevirebiliyor. Ancak gelecekte sadece sanal para kullanılacak diye kulaklarınızı tırmalayanlar, gelecekte, sanal parayı gerçekte neye çevirebileceğinizi söylemiyorlar. Çünkü onlar da şu anda pastalarını yerken günlerini gün ederken, gerisini düşünmüyorlar çünkü bu hayalin gerçekleşmesine, ömürlerinin yetmeyeceğini biliyorlar.

Ancak ortada bir gerçeğin var olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Sanal Para olayında tüm dünyada milyarlarca dolar hacim sürekli hareket halinde. ödemeler yapılıyor, alınıyor ve satılıyor.

Sanal Para sistemlerinde ödemeler, (Peer to peer) şeklinde yani cüzdandan cüzdana şifrelenerek gönderiliyor.

Genel anlamda bilindiği için, Bitcoin üzerinden anlatıma devam ediyoruz. Bitcoin hala çıkarılmaya devam edilmektedir. Bu tarih itibariyle Piyasadaki çıkarılan Bitcoin miktarı 17 milyona yaklaştı. Toplamda 21 milyon Bitcoin çıkarıldıktan sonra artık çözülecek bir Bitcoin bloğu kalmayacak. Yani sınır 21 milyon Bitcoin. Tüm Bitcoin bloklarının çözülmesi tarihi ise 2033 yılına kadar tahmin ediliyor.

Piyasada mevcut Bitcoin’in tahminen yaklaşık 4 yada 5 milyonu kayıp. Bitcoin sistemi ilk duyurulduğunda/madencilik başladığında Pentium2 işlemcili bir bilgisayarla dahi günde 3-5 coin kazanılabiliyordu. Ancak süre geçtikçe Blok hesaplarının zorlaşması sonucu daha çok işlemci gücü gerekli oldu. Çünkü Bitcoinin algoritması sürekli artan seviyede zorluk şeklinde kurulmuştur.

2009 yılının ocağında başlayan ve yaklaşık seneler boyunca Bitcoin madenciliği yapan ancak şimdiki gibi kullanımı ve getirisi olmadığı için gereksiz görülüp, çoğu insanın eski bilgisayarlarında çöpe giden, yada cüzdan şifrelerini kimseye söylemeden ölen çoğu madencinin bitcoinleri kayıp durumda.

Kayıp Bitcoinlerin ne olacağını kimse söyleyemiyor çünkü Bitcoin takip edilemiyor. Yada otorite bir sistem yok ki, kimin hesabında ne kadar coin var ya da 15 senedir hiç işlem yapılmamış bir cüzdanın sahibi sağ mı ölü mü? bilinmiyor.

Tüm bu genel bilgilerden sonra başlıkta belirtilen kalpazanlık, sahtekarlık riskini olabildiğince anlatmaya çalışalım.

Bitcoin mimarisi 21 milyon ile sınırlı olduğu için yapılan işlemlerde tıkanmalar yaşanmaya başladı. Bunun üzerine Bitcoin tekrar Hard Fork denilen işlemi yani blok sayısını artırıp, yeni benzer bir coin kanalı açmaya hazırlanıyor.

Dolandırıcılar dört gözle bu işlemi bekliyorlar. Çünkü Hard Fork güncellenmesi sonrası yeni coin piyasaya girdiğinde sizin cüzdanınızda ne kadar coin varsa ona eşdeğer miktarda artı yeni coin veriliyor. Yani cüzdanınızdaki coin birken iki oluyor. Ancak siz bu coini alabilmeniz için Bitcoin forkları sonucunda oluşan yeni djital parayı veren borsa şirketlerine üye olup, hesabınıza belli bir miktar BTC göndererek Fork işlemi sonucunda gelecek yeni kripto paranızı beklemelisiniz.

Tehlike ise tam olarak şurada başlıyor çogu sahtekar/fırsatçı borsa şirketi bu işlem sonucu size hakkınız olan paranızı vermeyecek ve sizin cüzdan miktarınız kadar Coini kendi hesaplarına iç edecekler. Bu durumda mağdur olmamak için elinizdeki mevcut Btc leri bilinen, güvenilir ve büyük bir borsa şirketinde tutmalısınız.

Türkiye’de faaliyet gösteren 4 adet borsa şirketi ise (Sistemkoin, Thodex, Bitci, VeBitcoin) sıradışı faaliyetleri, reklam yapma şekilleri ile Çiftlikbank’ın izlediği çizgiye benzerlik gösteriyorlar. Bu borsa şirketlerinde her ne kadar bir Ponzi piramiti yapılanması olmasa da, bu borsalarda önemli miktarlarda dijital varlık bulunuyor ve bu borsalarda işlem yapan kullanıcıların tüm dijital varlıkları üzerinde, borsaları yöneten kişiler tam yetkili oluyor.

Dijital para birimlerini asla fiziksel para ile karıştırmamak gerekiyor. Niyetini bozan bir borsa yöneticisi, kullanıcıların tüm dijital varlığını küçük bir usb belleğe kopyalayıp ortadan yok olabilir. Dijital paralar manipülasyona çok duyarlıdır. Bu yüzden her an sert inişler ve çıkışlar yaşanır. Borsa şirketlerinin özellikle sert inişleri tolere edebilecek maddi gücü olmalıdır. Borsadaki dijital paranız yükseldiğinde, paranızı satmak istediğinizde işlem yapmakta zorlanıyorsanız, o borsadan hızla kaçmalısınız. Dijital parayı hem alırken hem de satarken aynı konfor ile işlem yapabildiğiniz kendini stabil olarak kanıtlamış borsalar (Bknz: Binance) güvenilirdir.

Ayrıca pek bilinmeyen, size düşük komisyon vaat eden, reklamlarında büyük hediyeler veren, tanınmış kişilerle, sanatçılarla, siyasetçilerle beraber sosyal medyada, para ile haber yapan basın yayın medyalarında profil oluşturan kişilerin yönettiği şirketlerden olabildiğince uzak durmalısınız.

Facebookta Paylaş Tweetle