CZ-75. Dünyada en çok kopyası yapılan tabanca

12 Eylül 2020
...

Uherský Brodi adlı Çekoslovak şirket tarafından 1976’dan beri üretilen yarı otomatik tabanca Česká Zbrojovka CZ-75

Ceska Zbrojovka tarafından 1975’de üretilmeye başlanan ve 1977’de seri üretime geçilen CZ-75 in ilk versiyonunda kabza tam olarak ele oturmuyordu, otomatik iğne kilidi yoktu ve kontrolsüz patlamaya sebep oluyordu, tetik korkuluğu yuvarlaktı ve iyi bir tutuş sağlamıyordu. Horoz hassas yapılı ellerde yaraya neden oluyordu. Daha sonra kabza revizyon edildi, otomatik iğne kilidi eklendi, tetik korkuluğunun ön kısmı, daha iyi bir tutuş için köşeli hale getirildi. Etrafı daha düzgün delikli horoza geçildi. Tüm bu revizyonlardan sonra “pre B” ya da “A” denilen orijinal versiyon ortaya çıktı.

CZ-75 1975’te 9x19mm mühimmata uygun olarak dizayn edilen, 9×19’u müteakip 9×21 ve .40sw (10×22) mühimmatlara uyacak şekilde de üretimi yapılan, tamamı çelik, yarı otomatik, hizmet sınıfı tabancadır.

CZ-75′ in modifiye versiyonları atış müsabakalrında hala sorunsuzca kullanılan, namlu-sürgü kilidi aşınmadığı müddetçe yüz binlerce atım yapabilen, ağır ama dengeli, güvenli, ince hatlı bir silahtır. Hali hazırda görevde bulunan binlerce polis memuru tabancasıdır. Bir dönem gizli servisler tarafından kullanılmış, yerini sig sauer p226’ya devretmiştir.

Pek çok ABD yerel polisi tarafından da uzun süre kullanılmış, kimi yerde Beratta f92, kimi yerde Glock, kimi yerde p226 ile aynı seviyede ilgi görmüştür. Browning’den devraldığı koltuğunu başarıyla devam etmiştir.

CZ-75 tabancaları, döneminin olmazsa olmazı horoz vuruşlu, aşırı güvenlikçi taktik anlayışına uygun olarak üretilmiştir Yarım boy kızak üzerinde çalışan, tetik yolu oldukça uzun olduğundan dolayı, tek hareketli kullanımda tetik düşmesini müteakip tetiğin geri istinada ilerlediği yolun uzaması, taktik duble ve seri atışlarda atıcısını yoran, kas hafızası oluşumu esnasında epeyce mermi harcatan, üst kızak gerisinde bulunan çekme kertiklerinin dar olması sebebiyle atıcıya zorluk çektiren, çok fazlaca güvenlik kaygısı ile üretildiği için standart haliyle kullanımı çok da keyifli olmayan bir tabancadır.

Aşırı güvenlikçi anlayışla üretilen silahlara uygun atıcı yetiştirebilmek için, israil tekniği (israeli shooting technique) ve isosceles duruşu yaratılmıştır.

1990’lı yıllarda çekirdek kadro pöh mensupları bu israil atış tekniği ile ve cz75 pre b (a) ve cz75 B’lerle yetiştirilmiştir.

Atıcı silahını atım yatağı boş olarak taşır, ikaz-işaretiyle birlikte atıcı klasik isosceles duruşa geçerken tabancayı kılıftan alır, göğüs hizasına kaldırır, silahı hafifçe yatırıp sürgü çekme kertiklerini parmaklarıyla yakalar, tabancayı ileri iterken, kertikleri tutan elini sabit tutarak silahın atım yatağını doldurur ve silahı şarj eder, silahı ileriye hedefe uzatır, tek hareketli tetiği çeker.

İsrail tekniği ile yetiştirilen ilk PÖH mensuplarının, sürgü çekme kertiklerini sürekli şarj etmekten parmakları su toplayıp, ciddi yaralar oluşurdu. O yüzden o eski kadro halen daha tabanca ile atışı sevmez.

...

CZ-75’li İsrail tekniğinde bu yöntem standarttır. sonraki yıllarda aşırı güvenlikçi ekolden vazgeçilmiş, polimerlerin yaygınlaşması ile modern weawer duruşa geçilerek İsrail tekniği tamamen terk edilmiştir. Şimdi ise tabancayı kılıftan çekip, hedefe doğrultup ateşlemek yaygın yöntemdir.

Modern polimerlerin atış üstünlüklerinin yanından bile geçemez. Keza ağır ve taşıması zahmetlidir. Nişangahları eski tip, 2 küçük nokta gez ve 1 küçük nokta arpacıktan oluşur. Düşük profilli sürgüye rağmen, bu gez grubu taktik atışa uygun değildir. Şarjör gerdelleri fabrika çıkışında aşırı serttir, kolayca yerinden çıkmaz ancak çabuk aşınır, sık kullanımda bu defa şarjörün kendiliğinden yerinden çıkması sorununu yaratır. Taktik atışta şarjör değişimi de kolay olan bir silah değildir. Ancak emniyet grubu dizayn harikasıdır ama bu ne kadar gereklidir? O da kullanıcısına bağlıdır.

Pekala çok bilmişler tarafından beğenilmeyen polimerlerde durum nedir? Dünyada bulunan tüm özel maksat birimleri o beğenilmeyen polimerleri kullanmaktadır, başka birine itibar edilmemektedir. Steyr, Caracal, HS-Springfield, Glock, Walther, H&K, Beratta, Sig Sauer vs. tamamı polimerler üzerinde ve basitleştirilmiş emniyet sistemleri üzerinde çalışıyor. taşıması zahmetli, çalışmaları için ekstra çaba sarfedilen, dayanıklı olsun diye ağır hantal çeliklere itibar eden şimdilerde pek yok.

Komünist Çekoslovakya’sı, uluslararası patent kurumlarından cz 75’in patentini almadığı için, dünyada en çok klonu bulunan tabancadır. Yani şu anda yeteri kadar parası olan bir iş adamı, bir fabrika kurarak bu silahın klonunu üretip satabilir ve kimse de ‘Sen ne yapıyorsun?’ diyemez.

CZ 75’in en bilinen Türk klonları ise sarsılmaz kılınç 2000 mega ve canik 55’tir.

Facebookta Paylaş Tweetle