2. el yada yeni bir silah satın almadan önce bilmeniz gerekenler

14 Ekim 2017
...

Silah ruhsatı nasıl alınır? Adım adım silah ruhsat işlemleri

Bir silaha sahip olmak için önce bir ruhsata sahip olmanız gerekmektedir. Aşağıda basit bir anlatım ile sırasıyla ikinci el yada sıfır bir silah almadan önce bilmeniz gereken kritik unsurlar ve izlemeniz gereken yollar anlatılmıştır.

Yeni yada kullanılmış bir silah satın alırken yada devir alırken ihtiyacınız doğrultusunda, Taşıma yada Bulundurma ruhsatı çıkarmak zorundasınız.

Ancak ortada bir silah yokken herhangi bir ruhsata sahip olmanız da mümkün değildir.

Önce edineceğiniz silaha karar verip, ardından yetkili kurumlara ruhsat başvurusu yapmalısınız.

Silahını devretmek isteyen bir kişinin, silahım taşıma yada bulundurma ruhsatlı demesi, sizin için bir anlam ifade etmemektedir. Yani bir silah ruhsatı, silahı olan bir kişiye, sahip olduğu silahın, kanunlar çerçevesinde sorumluluğunu, taşıma, bulundurma gibi yetkileri veren bir izin belgesidir.

Öncelikle yapmanız gereken sosyal statünüzü ve ihtiyacınızı gözden geçirmektir. Eğer gerçekten bir silah taşımaya ihtiyacınız varsa, taşıma ruhsatı alabilirsiniz. Ancak bu ruhsat tipi için devlet sizden bir takım şartlar istemektedir. Bu şartları burada uzun uzun yazmayacağız. ”Silah taşıma ruhsatı için gerekli şartlar” diye internette bir arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sıfır bir silah satın alacaksanız eğer Türkiye’de bu işi MKE Kurumu ve bayileri yapmaktadır. Ayrıca güvenlik kuvvetleri mensupları ve yurtdışından bir silah ithal etmiş misyon görevlilerinden de bir silahı devir alabilirsiniz. Silahalsat.com bu konuda en güncel ve güvenilir adresinizdir.

Satın alacağınız yada devir alacağınız silaha karar verdiniz, taşıma yada bulundurma ruhsatı almanız için herhangi bir engeliniz yok. Aşağıda genel hatları ile sıraladığımız evraklarını tümünü ve ayrıntılı bilgiyi, başlangıçta Emniyet yada Jandarma ruhsat şubelerinden temin edebilirsiniz.

1- Bulunduğunuz bölgedeki bir devlet hastanesine gidiyorsunuz, orada silah satın almak istiyorum diyerek, almak istediğiniz silah ruhsatının tipini (Taşıma, Bulundurma) belirtiyorsunuz. Ruhsat tipine göre farklı uzman doktorlara muayene olup, Taşıma yada Bulundurma ruhsatlı silah alabilir diye bir kurul raporu alıyorsunuz.

2- Maliyeye giderek, ruhsat tipinize göre 5 senelik ilk harcı yatırıyorsunuz.

3- Bulunduğunuz bölgeye göre jandarma karakolu yada emniyet müdürlüklerinde bulunan silah ruhsatları şubelerine gidiyorsunuz. Görevliler, silah satın alma dilekçeniz ve sizden istenen diğer evraklarla birlikte müracaatınızı aldıktan sonra sizi genel bir GBT (Genel Bilgi Toplama) taramasına ve parmak izi alma işlemine tabii tutuyorlar. Bu işlem genelde yoğunluğa göre 2-3 hafta sürebilir.

4- Tüm bu genel işlemlerden sonra size bir silah satın alma belgesi veriliyor. Bu belge ile MKE Kurumundan bir adet yerli yada ithal bir silah ile birlikte 200 adet de fişek satın alabilirsiniz. Yerli silahları büyük şehirlerde MKEK (Makine Kimya Endüstrisi Kurumu) bayilerinden de satın alabilirsiniz, ancak ithal silahlar için Ankara’ya MKE Kurumuna gitmelisiniz.

Silahınızı MKE Kurumundan parasını ödeyerek satın aldıktan sonra 60 gün içerisinde faturası ile (Bu fatura aynı zamanda silah nakil belgesi olarak da geçmektedir, ayrıca nakil belgesi çıkarmanıza gerek yoktur) birlikte ruhsat kartı çıkarılması için Emniyet yada Jandarma ruhsat şubelerine götürmelisiniz. Eğer bu süre içerisinde herhangi bir mazeret göstermeden silahı ruhsat şubelerine götürmezseniz cezai yaptırıma maruz kalırsınız.

Silah satın alma belgesi ile ikinci el bir silahı da -yada yukarıda bahsettiğimiz güvenlik kuvvetleri mensuplarına ait devredilmek istenen 2. el yada sıfır silahları da- üzerinize devir alabilirsiniz.

Aynı şekilde bir şahıstan noterlik vasıtası ile devir aldığınız silahı da gene 60 gün içerisinde ruhsat şubelerine götürerek adınıza ruhsat kartı çıkarmalısınız.

Şarjörlü mü yoksa Toplu bir tabanca mı? Hangisini almalıyım?

Şarjörlü tabanca mı yoksa Toplu tabanca mı? 2.El Silah ilanı gördünüz, silahı beğendiniz, ama alırken hangi özelliklere dikkat etmelisiniz ?

İlk kez, yeni yada 2.El tabanca alacak çoğu kişinin kafasını ilk etapta kurcalayan yukarıdaki sorunun cevabı için, silahalsat yöneticisi zodiac’ın, kişisel değerlendirmesini aşağıdan okuyabilirsiniz.

Silah seçerken çoğu kişi bazı hatalara düşer. Aslında hiç konuşulmayan silahta da bir moda olduğudur. Geçmiş zaman ondörtlü denilen browning şimdi ise Smith Wesson, CZ yada Beretta...

Biraz ayrıntıya girdiğimizde ise karşımıza çıkan gerçek, en çok tutulan silahın, polisin belinde olan silah gerçeğidir. Gerçekten de bu kanı fazlasıyla doğrudur. Emniyet teşkilatı silah seçiminde neredeyse sıfır hata yapmaktadır.

Silah seçerken başka nelere dikkat edilmelidir? Bir kaç madde sıralamak istiyorum.

* Öncelikle ihtiyacınızı belirlemelisiniz. Silah seçmek büyük oranda otomobil seçmeye benzetilebilir.

* Silah taşımanın belli başlı 3 amacı vardır diyebilirim; Savunma, Saldırı ve Hava atmak.

...

Bu üç kategorinin sonuncusuna giriyorsanız bunda yadırganacak bir şey yok kesinlikle spor bir arabaya binmek kadar karizma yapılabilir.

Elbette ilk seçim toplu yada şarjörlü kararı vermek. Ben oyumu şarjörlüden yana kullanıyorum. Toplu tabancaların fişek kapasitesi, kaba yapılarından dolayı taşınmalarının zorluğu ve bir risk olarak, çocukların ve genç bireylerin olduğu bir mekanda bulunan, her an atışa hazır bir silah olması, silahı normalinden 2 kat daha itina ile muhafaza etme zorunluluğu, genel kullanımda toplu tabancaları ikinci plana atmaktadır.

* Alacağınız silahı önce imkanlarınızı zorlayarak satış yapan yerlerde, -bir dostunuzun arkadaşınızın varsa- elinize alıp, avucunuza tam olarak oturup oturmadıgını görmek ilk işiniz olsun. İyi bir şekilde kavrayamadığınız, kabzası kalın yada kaba bir silah sizin için hiç iyi bir şeçim olmayacaktır.

* İkinci kriter ise biraz üzücü de olsa ithal mi yoksa yerli mi konusu.. Ben burada üzülerek ithal silahtan yana tercih yapın derim. Bunun sebebi ise, taklitçilikten ve başka ülkelerin lisanslı tasarımlarını satın alarak, yerliymiş gibi üretmekten hala vaz geçmediğimizdendir.

* Eğer ikinci el bir silah alacaksanız, kesinlikle ve kesinlikle orjinal boyası silinmiş de olsa o silahtan yana tercihinizi kullanın. Gravürlü yada kaplama yapılmış bir silahın altı tamamiyle bir muammadır. Yeterli itina gösterilmeyen, sık sık bakımı yapılmayan silahların gövdesinde, çeşitli iklim şartlarından dolayı (Nem, Ter (tuzlu su)) vb. yada aşındırıcı kimyasallara maruz kaldıklarında 1 mm’ye varan çukurlar ve korozyonlar yada polimer gövde ise deformasyonlar oluşabilir. Silah tamircileri yada kaplamacıları bu hataları doldururarak, düzelterek silaha kaplama yada gravür yapabilirler. Bir silahın, kaplama yapılmadan hemen önceki halini eğer görmediyseniz, kaplamanın altını da bilmeniz pek olası değildir. En iyisi, orjinal boyası silinmiş dahi olsa, silahı o şekilde almaktır. Siz sonradan istediğiniz kaplamayı yada gravürü yaptırabilirsiniz.

* İkinci el bir silahta ilk bakacağınız yer mutlaka namlunun içi olmalıdır. Yiv ve setlerde düzene ters, siyah çukurlar, dikine çizgiler varsa ve namlunun içinde setler üzerinde bazı yerlerde ara ara matlık varsa (namlunun içinin her mm karesi aynı tonda parlamalıdır) bu silahı almaktan vazgeçebilirsiniz. Namlunun içini mutlaka gün ışığında, namluyu sökerek eğer sabit namluysa üst kızak mekanizmasını sökerek kontrol etmelisiniz.

* 2. el bir silahta diğer mekanik kusurları da silahı sökerek elle ve gözle kontrol edebilirsiniz.

* Toplu silah alacaksanız pek de ayrıntılı bir inceleme söz konusu değil, genelde pek kullanılamadıkları için gayet temiz olurlar.

* Silahta fişek (mermi) çapı da önemli bir seçimdir. En yaygın kullanılan 9mm parabellum (uzun 9) fişeklerdir. Siz siz olun çoğunluğa uyun, bir bildikleri mutlaka var.

* Hazır sırası gelmişken küçük bir ayrıntı; 7.65 mm yaralar, 9mm öldürür gibi bir fikir sahibi olmanızda bir sakınca yok. Aksine niyetiniz kötüyse (ki biran önce bu niyetinizden vaz geçmenizi dilerim.) bu istatistiki bilgiyi bir kenara koyun.

Facebookta Paylaş Tweetle